Skip to main content

És Te Mivel Foglalkozol?

Nagyon sokat gondolkodtam, hogy kinek lesz használható a cégbemutató képzésem. Aztán ahogy dolgoztam az ügyfeleimmel, kiderült, hogy egészen konkrét az a helyzet, ahol a módszeremet használni lehet.

Van az a helyzet, amikor egy ügyféllel ülsz egy asztalnál és a megrendelés előtti utolsó simításokat beszélitek át…, vagy amikor elmész prezentálni egy céghez és félórában felvázolod, hogy milyen tervekkel készültél…, na ezek közül egyik helyzetben sem segít neked a cégbemutatón szerzett tudás.

Mi az a konkrét helyzet?


Viszont mi van akkor, amikor egy vadidgen megkérdezi tőled, hogy “Na és Te mivel foglalkozol?”

Erre a kérdésre vannak, akik csak egyetlen szóval letudják a választ. “Coach vagyok”, vagy “Emberekkel foglalkozom”

Teszik ezt azért, mert nem tartják érdekesnek az ő munkájukat, vagy mert azt sem tudják, hogy hogyan kezdjenek bele.

Van olyan is, aki megérzi a lehetőséget és “vérszagot fog”. Hosszas ecsetelésbe kezd a cégéről, hogy a másik biztosan tudja, értse és érezze, hogy mennyire fantasztikus ez a szolgáltatás, amivel ő foglalkozik.

Miért ne egy szóban?

Az egyszavas válasszal az a baj, hogy nem csak, hogy nem fognak semmit megtudni rólad, vagy a vállalkozásodról, de hogy még egy könnyed csevegéssel próbálkozónak is “stop” táblát mutatsz. Hiszen ha a másik csak társalogni szeretne, akkor is, egyetlen szóra nem lesz könnyű dolga ráfűzni a következő kérdését. Plána ha abból a szóból nem is derül ki, hogy hogyan lehetne továbbfűzni a társalgást. Pl:

“És te mivel foglalkozol?”

“Coach vagyok”

“Milyen coach?”

“Executive”

“És…ööö… Milyen emberekkel dolgozol?”

“Felsővezetőkkel”

“Pfh…”

Egy ilyen beszélgetésből csak azért derült ki egyáltalán valami a célcsoportról, mert a kérdező nagyon aktív volt. De elhiheted, hogy ha csak nincs valami nagyon konkrét célja veled, vagy nincsenek végtelenül elbűvölő szemeid, akkor a kérdező még ennyire sem fog próbálkozni.

A túl bő válasz a másik véglet

Itt is ugyanabból indul ki a probléma: a kérdező csak társalogni akar. Csak mert megkérdezte, hogy mivel foglalkozol, az nem azt jelenti, hogy minden apró nüanszra kíváncsi a módszertanoddal kapcsolatban. Szóval ne ereszd bő lére a választ.

Akkor mivel foglalkozzak?

Akkor hozod ki a legtöbbet egy ilyen kérdésből, ha szem előtt tartod, hogy mire vágyik a másik, amely általában a következő lehetőségek közül kerül ki.

– Vagy egy kellemes beszélgetésre vágyik.

– Vagy egy szimpatikus embert szeretne megismerni.

– De ha van egy problémája, amelyre a válasz a Te kezedben van, első körben akkor is csak a bizalmat akarja felépíteni.

Nézz rá a fentiekre.

Te ezek mentén szoktál válaszolni a “Te mivel foglalkozol?” Kérdésre?

Ha szeretnéd megismerni, hogy hogyan tudsz úgy bemutatkozni, hogy izgalmasan hangozzon, akkor iratkozz fel alább, hogy értesülhess az induló képzésekről és a kéthetente megjelenő postjaimról.

Cégbemutató képzés

A beeső ügyfeleken kívül szeretnél új ügyfeleket is szerezni személyesen?

Tudod,hogy izgalmas, amit csinálsz, de ha elmeséled, valahogy nem csillannak fel a szemek?

Iratkozz fel a Cégbemutató képzés hírlevélre, hogy értesülj induló képzéseinkről és legfrissebb blogpostjainkról!

Nem küldünk spamet. Bármikor le is iratkozhatsz. Powered by ConvertKit

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .